Facebook & Instagram Nieuws lokaal!

Lokaal Berg & Dal
Lokaal Berg & Dal2 weeks ago
Mooie stap in ons woningbouw programma!
Lokaal Berg & Dal
Lokaal Berg & Dal3 weeks ago
Bouwen aan de toekomst van onze gemeente Berg en Dal.
Lokaal Berg & Dal
Lokaal Berg & Dal voelt zich opgewekt.4 weeks ago
Wethouder Alex ten Westeneind opent padelbanen in Beek!

Beek is twee padelbanen rijker. Dat had wat voeten in aarde vertelde Koen van Dijck, voorzitter van Tennisvereniging de Oorsprong. Er is rekening gehouden met de aanwezigheid van een dassenburcht. Ook zijn maatregelen genomen om geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken.

Bij de opening hadden zich al 140 leden aangemeld en het ledental liep vandaag verder op. Ten Westeneind bleek al een aardig balletje padel te kunnen slaan!
Lokaal Berg & Dal
Lokaal Berg & Dal3 months ago
Sint Hubertusweg Ooij eerste bitumenvrije doorgaande weg!

De gemeente Berg en Dal gaat op de Sint Hubertusweg in Ooij een proefvak van 4000 m2 bitumenvrij asfalt aanleggen. Het is de eerste keer in Nederland dat er op zo’n grote schaal bitumenvrij asfalt wordt gelegd op een doorgaande weg.

De start van de aanleg is op 11 juli 2023. Wethouder Ria Barber geeft om 08.30 uur het symbolische startsein. We nodigen u graag uit om hierbij aanwezig te zijn.

Wanneer: dinsdag 11 juli 08.30 uur
Locatie: Sint Hubertusweg ter hoogte van de Kerkdijk. Volg hiervoor de omleiding over de N840 - Erlecomseweg - Erlecomsedam en Sint Hubertusweg, tot aan de Kerkdijk.

Wat is bitumenvrij asfalt?
Op de Sint Hubertusweg wordt het zogeheten Harsfalt gebruikt in plaats van traditioneel asfalt. Harsfalt is een asfaltmengsel waarbij het bindmiddel bitumen is vervangen door een 100% biologisch bindmiddel. Bitumen is gemaakt van aardolie. Bij het gebruik van olie komt CO2 vrij. Het is daardoor niet duurzaam en veroorzaakt klimaatverandering.

Het bindmiddel in Harsfalt is een mix van biologische oliën, hars en lignine. Lignine wordt vooral gewonnen uit olifantengras.
Aannemer Remmits gaat de hele Sint Hubertusweg opnieuw asfalteren. Voor 4000 m2 rijbaan gebruiken ze het bitumenvrije asfalt. De rest van het asfalt op de Sint Hubertusweg (ongeveer 7000 m2) is traditioneel asfalt. Hierdoor krijgt de aannemer een duidelijk beeld of Harsfalt wat betreft levensduur even goed is als traditioneel asfalt.

Onze wethouder Ria Barber zegt daarover:

’Om in 2050 CO2-neuraal te kunnen zijn moet iedereen een steentje bijdragen. Het is een hele goede ontwikkeling dat ook de wegenbouw zich inzet voor dit doel. De gemeente Berg en Dal werkt hier graag aan mee door, in dit geval, op een deel van onze weg het bitumenvrije Harsfalt te leggen. De resultaten van eerder aangelegde proefvakken zijn goed.

Ze laten zien dat Harsfalt vergelijkbaar is met traditioneel asfalt. Dit geeft vertrouwen om het op de Hubertusweg op grotere schaal toe te passen.’
Lokaal Berg & Dal
Lokaal Berg & Dal3 months ago
Wethouder Alex ten Westeneind in BD1
Lokaal Berg & Dal
Wethouder Alex ten Westeneind over de laatste bouwplannen en andere actuele zaken in de gemeente Berg en Dal. Camera: Tonnie Hol.
Lokaal Berg & Dal
Lokaal Berg & Dal3 months ago
SLAVA UKRAINI!

Vanmiddag een warme en indrukwekkende solidariteitsbijeenkomst gehad voor Oekraïne. Veel raadsleden, collegeleden, een vijftigtal Oekraïnse vluchtelingen en belangstellenden kwam samen rond het evacuatiemonument in Groesbeek.

De honoraire consul Karel Burger Dirven (op de foto naast burgemeester Mark Slinkman) sprak over zijn bezoek aan Irpin en Bucha met Mark Rutte. Over de verwoesting die zij zagen en de zinloosheid van de oorlog. En niet alleen dat. Over hoe zij de oorlog konden ruiken; het kruit, de dood. Een moment dat hun inzicht voor altijd veranderde.

Hij eindigde door te stellen dat Oekraine deze oorlog moet en zal winnen. Oekraïne strijdt niet alleen voor de eigen vrijheid en waardigheid, maar ook voor het behoud van deze waarden voor Europa, voor ons. Daarom is deze oorlog ook onze oorlog.

Bij het Oekrains volkslied vloeiden tranen van heimwee, van ontzetting en trots. De dag sloten we af met een ontspannen hapje en drankje in het gastvrije Vrijheidsmuseum. Er werd gezongen en gedanst op Oekraïns/Bulgaarse muziek.

Veel dank aan de organisatie door raadsleden Remco Hammer en Florian Gödderz!